Hoe kies ik de juiste bekabeling? Keuzeadvies.


De producten van Ziggo worden steeds sneller en mooier. Supersnel Internet of Interactieve Digitale Televisie in High Definition. Het eindresultaat is echter altijd zo goed als de zwakste schakel. De bekabeling en de kwaliteit hiervan in uw woning is van groot belang voor het eindresultaat. Veelal liggen er oude COAX kabels in de woning verbonden met oudere splitters of versterkers. Deze splitters en versterkers zijn meestal niet ingericht voor een retour-signaal. Dit is erg belangrijk voor de diensten van Ziggo. Daarnaast zijn deze splitters en versterkers vatbaar voor straling van buitenaf. Ook de computer verbinding (UTP bekabeling) van de modem naar de computer of naar de router is al wat ouder. Deze zogenoemde CAT5 UTP bekabeling is niet geschikt voor de nieuwe snelheden van Ziggo boven de 100 Mbps. Ook uw oude (draadloze) router zal voor de volledige benutting van deze snelheden moeten worden vervangen voor een nieuw exemplaar. Om u te helpen hebben we het volgende advies.

Uw COAX binnenhuis bekabeling.

Voor de COAX binnenhuis bekabeling heeft het overkoepelende orgaan van de Nederlandse kabelaars, NLkabel, een keurmerk met richtlijnen ontwikkeld: Kabel Keur. Sluitallesaan.nl voert alle Kabel Keur componenten die u nodig heeft voor een kwalitatief COAX netwerk in uw huis.

De basis: De kabels!

Alles splitters, versterkers, aansluitpunten en apparaten (TV, decoder, radio, kabelmodem) zijn verbonden met een COAX kabel. Dunne bekabeling is vaak slecht afgeschermd of sluit niet goed/stevig aan op de aansluitpunten. Daarbij adviseren wij u kabels nooit langer te maken dan 10 meter. Daarna heeft u een versterking nodig. De kabels met Kabel Keur zijn stevig en goed afgeschermd. Voor het aansluiten van de apparaten op elk ander apparaat of vanuit een aansluitpunt op de muur heeft sluitallesaan.nl een set kant en klare kabels in drie verschillende lengten.

Als u zelf kabels wilt trekken door leidingen bestaat er ook de mogelijkheid om een rol COAX kabel met Kabel Keur aan te kopen. Ook voor projecten waarin u meerdere kabels wil maken van verschillende lengten. Bij de kabel worden twee soorten aansluitingen verkocht. De F connector of de IEC connector. De F connector is een connector met schroefdraad. Deze past niet op uw TV maar wordt gebruikt voor het netwerk zelf. Dus op versterkers, splitters en de kabelmodem treft u een F connector aan. Dit is een aansluiting die heel stevig is. De IEC connector is een bekende connector die in een mannetje (male) of vrouwtje (female) uitvoering te koop is. Als u zelf de kabels maakt kunt u ook kabels maken met een F connector aan een zijde en een IEC connector aan de andere kant. Wel zo handig! De verschillende Kabel Keur kabels vindt u hier.

Hieronder kunt u in het kort zien hou u een F-connector kunt monteren op de coax kabel.

Het begin: Uw AOP!

In uw woning begint het met het zogenoemde AOP. Het Abonnee Overname Punt. Hier komt de COAX moederkabel vanaf de straat uw woning binnen. In oudere woningen is dit punt in de woonkamer gemonteerd. In de nieuwere woningen meestal in de meterkast. Als dit AOP al wat ouder is adviseren wij u dit aansluitpunt te vervangen. Interactieve Digitale televisie heeft bijvoorbeeld een modern AOP aansluitpunt nodig om goed te functioneren. U kunt een aansluitpunt kiezen met 1 aansluiting. De traditionele dubbele aansluiting is eigenlijk niet meer nodig. Radio en Televisie zitten immers op dezelfde kabel.

De aansluitpunten op andere plaatsen in uw woning kunt u ook vervangen met Kabel Keur aansluitpunten. U heeft dan overal een goede betrouwbare aansluiting in huis die geschikt is voor een retour-signaal. Als u alleen de AOP vervangt is dit vaak niet voldoende omdat het retour-signaal ergens niet door komt. De Kabel Keur aansluitpunten vindt u hier.

Het hart: De versterker!

Het nieuwe AOP is gemonteerd en dan ? Dan gaan we splitsen en tegelijk versterken. De meeste woningen hebben meerdere aansluitpunten in de woning. Als deze aansluitpunten niet verder liggen dan 10 meter kunt u dit eenvoudig splitsen met een splitter. De splitter met Kabel Keur heeft F-connectoren (zie "De basis: De kabels!") en splitst iedere aansluiting in twee aansluitingen. Als u naar meer dan twee aansluitingen wilt splitsen of als u tot 15 meter kabel wilt gebruiken dan adviseren wij u een actieve versterker naar een (1) of vier (4) aansluitingen. Als u een kabel wilt maken langer dan 15 meter dan raden wij u na 10 meter weer een actieve versterker te monteren. U kunt daarvoor de actieve versterker met een (1) aansluiting gebruiken. De Kabel Keur splitter of versterkers vindt u hier. Hieronder kunt u in een kort youtube filmje meer informatie vinden over de 41mx versterker van Hirschmann.

Het gemak: De monteur!

Als u wel het AOP aansluitpunt wilt vervangen en/of een versterker wilt laten plaatsen maar het niet zelf wil doen bieden we u een pasklare professionele installatie door een van onze monteurs. Ook is het soms nodig om een extra stopcontact in de meterkast te laten aanleggen omdat de Kabel Keur versterkers een voeding hebben (230 Volt). Ook daarvoor biedt sluitallesaan.nl u een pasklare installatie. Mocht u opzoek zijn naar een installatie en deze niet kunt vinden kunt u altijd contact met ons opnemen! Wij vertellen u meteen de mogelijkheden. De pasklare mogelijkheden voor een installatie vindt u hier.

De tips!

De volgende tips en richtlijnen gelden voor de beste kwaliteit COAX bekabeling in uw woning:

Maak kabels nooit langer dan 10 meter. Gebruik een actieve versterker.
Maak kabels nooit langer dan 10 meter! Ook niet als ze gesplitst zijn. Tel dan de meters voor en na de splitter bij elkaar op. Dit mag niet meer dan 10 meter zijn. Gaat u de kabel splitsen? Dan liever met een actieve versterker en niet met een passieve splitter. Iedere keer als u de kabel splitst halveert het signaal!

Gebruik goede kabels en connectoren. Gebruik goede kabels en connectoren.
Gebruik goede kabels en connectoren. Met Kabel Keur bent u hiervan gegarandeerd! Gebruik goede kabels en connectoren. Met Kabel Keur bent u hiervan gegarandeerd!

Gebruik een goede splitter of versterker die het retour-signaal niet blokkeren. Gebruik goede aansluitpunten die het retour-signaal niet blokkeren.
Gebruik een goede splitter of versterker die het retour-signaal niet blokkeren. Het liefst met F connector (schroef aansluiting) voor permanente aansluiting en stevigheid. Gebruik goede aansluitpunten die het retour-signaal niet blokkeren.